Utpumpad bröstmjölk i flaska

5 tips på hur du får igång din bröstmjölksproduktion

Att amma sitt nyfödda barn rekommenderas av svenska myndigheter. Detta då bröstmjölken ger barnet exakt det som det behöver under sina första månader i livet. Produktionen av bröstmjölk kommer igång automatiskt, oftast, under graviditeten och speciellt när barnet fötts. Det sköts så att säga av naturen..

Dock är det så att det inte är alla mödrar har bra eller tillräcklig mjölkproduktion så att bebisen får i sig tillräckligt med mat och näring. Detta kan ha flera orsaker, t ex om man har en hormonobalans eller om du gått tillbaka till jobbet eller att det bara tagit lite extra tid för just dig.

Men oroa dig inte i onödan, det kan ge negativ effekt, utan  försök att ta det lugnt. Testa de tips vi ger här och ta kontakt med mödravården för fler tips och råd om de inte hjälper.

Det finns trots allt, oberoende av anledning, ett antal saker man kan göra för att stimulera och öka bröstmjölksproduktionen. Här nedan följer 5 råd som vi satt ihop som på ett eller annat sätt kan hjälpa till att öka produktionen av bröstmjölk. Ordningen är endast slumpmässig.

#1 – Amma oftare

Bebis som ammarAtt öka amningstakten ger dig en ökad mjölkproduktion.

Att amma ungefär i två- till tretimmars intervaller är en bra regel. Se till att erbjuda båda brösten vid varje amningstillfälle och testa att erbjuda brösten flera gånger.

Om nätterna ger experter rekommendationen att du ska väcka ditt barn om det sover längre än fyra timmar i sträck och sedan amma då.

Har du någon annan som tar hand om din bebis när du är på jobbet, bestäm då att de inte ska ge barnet mat senare än en timme innan du kommer hem. På så sätt kan du amma mer eller mindre direkt när du kommer hem.

#2 – Ät Mat som kan Öka din Produktion

Grönsaker är bra för bröstmjölksproduktionenDu ska naturligtvis alltid försöka äta hälsosamt men det gäller speciellt under den tid du ammar. Det du äter kommer också din bebis till godo.

Har du problem med bröstmjölksproduktionen finns det vissa saker du kan stoppa i dig som underlättar och istället kan öka din produktion. Bland dem är grönsaker som; sparris, spenat, bönor, gurka, melon och squash. Även baljväxter som; morot och potatis fungerar bra. Testa också citrusfrukter. Vitlök, ingefära och lök är också bra, så länge du inte är allergisk förstås.

Framför allt gäller det att hålla ner intaget av skräpmat. Då och då är ok men inte flera gånger i veckan!

#3 – Drick Mycket Vätska

Glas med vattenMed väska menar vi helst och främst vatten. Det är den absolut bästa drycken för att hålla din vätskebalans jämn samt för din generella hälsa och välmående.

Skulle det vara så att du går på en diet under tiden du ammar är det extra viktigt att du får i dig gott om vatten.

  • Ett tips är att inte vänta med att dricka tills du är törstig utan se till att regelbundet fylla på med vatten.
  • Testa även att dricka ett glas ett litet tag innan det är dags att amma.

Drick dock inte för mycket söta drycker såsom läsk eller juice, det kommer bara sluta med viktökning. Försök även att hålla ner ditt kaffeintag. Det gäller först och främst dig som är storkonsument. Försök att hålla dig till högst 2-3 koppar om dagen.

Kaffe, och koffein i synnerhet, är nämligen lätt urindrivande.

#4 – Använd Bröstpump Regelbundet

BröstpumpAtt successivt öka frekvensen du pumpar dina bröst brukar och ska öka din produktion.

Att använda en elektrisk bröstpump ger dig en bättre effekt och ett smidigare handhavande. Pumpar finns att hyra eller låna på vissa sjukhus men det absolut bästa är att köpa en själv. Det är dels ekonomiskt bättre men framför allt är det då din egna som ingen annan använt eller använder. Vilket kan kännas märkligt och obehagligt för många, då det är en sådan intim angelägenhet.

För att verkligen få igång produktionen så är rekommendationen att pumpa i 15 minuter ungefär 8 gånger om dagen. Men detta är ändå väldigt individuellt, testa dig fram till det som passar just dig bäst.

Se till att pumpa båda brösten lika mycket och gör det gärna samtidigt, det ökar produktionen.

Läs vår guide Bästa manuella bröstpump för att välja en manuell bröstpump som passar just dig.

Se även vår Stora jämförelseguide av olika sorters bröstpumpar (elektrisk, dubbel eller manuell).

#5 – Försök att Undvika Stress

Undvik StressFörutom ovan nämnda sätt att ta hand om dig ska du i allra största grad undvika stress, detta då det verkligen kan påverka din förmåga att producera bröstmjölk. Stress, oro och andra psykiska påfrestningar är sådant som är av ondo oavsett vilken sorts ”prestation” du ska utföra.

Försök att hålla ner arbetsbördan i hemmet, speciellt om du har börjat att yrkesarbeta. Se till att någon annan tar hand om tvätt, disk, matlagning och städning. Gör istället saker som får dig att må bra och bli lugn. Du vet själv vad som ger dig frid, titta t ex på bilder av ditt/dina barn, nynna på musik du gillar osv.

  • Ett annat litet tips är att lyssna på lugna fridfulla låtar under tiden ni ammar.

Sammanfattning

Har du bråttom får du här snabbversionen av denna artikel.

Gör så här:

Se till att amma oftare, ungefär med två timmars intervall. Detta ökar med tiden din produktion. Om barnet inte vill äta så ofta kan du istället använda dig av bröstpump för att på så sätt få ut mjölk.

Se till att du äter hälsosamt samt dricker bra med vatten.

Försök att ta det lugnt. Stressa inte i onödan. Lägg undan vardagsproblemen, så gott det går, och slappna av.

Där har ni nu fått 5 tips på saker som kan underlätta om det är svårt att få igång en tillfredsställande mjölkproduktion. Hoppas att det är något som kan hjälpa just dig!

Foton av avrene , kalyan02 malmesjo , aaron_anderer och jetheriot