Alkohol och amning

Kan man dricka alkohol under tiden man ammar?

Vi vet att gravida som dricker alkohol sätter sina ofödda barn i fara. Detta eftersom alkoholen vi dricker går ut i vårt blod och sedan passerar direkt till barnet genom navelsträngen.

Men hur är det med bröstmjölk och alkohol? Hur påverkas barnet om den som ammar dricker alkohol? Vad säger experter om denna fråga?

Vad säger Livsmedelsverket?

Vårt Svenska Livsmedelsverk uppdaterade sina rekommendationer 2008 och säger numera så här:

Alkohol har inga positiva effekter för amningen. Enligt nuvarande forskning innebär det dock inga medicinska risker för barnet om du dricker måttliga mängder alkohol när du ammar, det vill säga 1-2 glas vin eller motsvarande 1-2 gånger i veckan. Den mängd alkohol som barnet kan få i sig med bröstmjölken är mycket liten.

Tidigare hade de en mer restriktiv hållning men då forskningen visat att riskerna är små eller obefintliga vid måttligt drickande så blev de mer eller mindre tvungna att ändra sin rekommendation.

Bröstmjölk och Alkohol: Hur påverkar alkohol bebsiar under amning?

AMning och Alkohol - Bra eller ej?

För det första absorberas alkohol av kroppen hos alla människor, så även ammande mödrar. Alkoholen stannar inte i blodet utan distribueras till kroppsorgan och vätskor, inklusive bröstmjölk. En liten andel alkohol frigörs från kroppen genom andning, urin, saliv och svett, medan en stor procentandel avgiftas av levern.

Därför tar frisättningen av alkohol längre om stora mängder alkohol konsumeras och det är också därför det är skadligt att dricka stora mängder alkohol.

Mängden alkohol i Bröstmjölk

Bröstmjölken får samma alkoholkoncentration som mamman har i blodet.

Det vill säga; om mamman druckit så att hon har 1 promille i blodet (för att uppnå det krävs betydligt mer än två glas vin) så innehåller bröstmjölken 1 promille alkohol. En dryck med en tusendel alkohol är inte farlig för någon, inte ens ett spädbarn.

Men självklart kan det kännas konstigt att ”skicka över” alkohol till sin bebis. Det förstår vi men det är alltså inget som är farligt för den lilla.

Råden från sjukvården

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet, har uttalat sig om det felaktiga som hon tycker sägs kring alkohol och amning:

Biologiskt sett är det ingen fara. Punkt. Du kan aldrig dricka så mycket så att det biologiskt sett i bröstmjölken blir några halter som kan påverka ditt barn. Det är helt omöjligt, säger professorn till Metro.

Efter att Livsmedelsverket ändrade sina råd så har många barnmorskor ändå fortsatt att ge rådet att ej dricka vid amning. Och det är ju inget fel i sig men eftersom de representerar sjukvården så får rådet större tyngd. Och det ligger förmodligen mer personliga åsikter bakom än vetenskap.

Hur ammande mammor kan hantera och reducera eventuella risker vid alkoholintag

Alkohol och amning

Först och främst, må inte dåligt och tro att du är en dålig mamma för att du tar ett glas vin och sedan ammar. För det är du inte!

Du är inte ensam och det är inte konstigt eller farligt. Men det finns ändå saker du kan tänka på eller göra för att underlätta både för ditt samvete som för dig själv rent praktiskt.

  • Varför inte pumpa ut lite mjölk innan du dricker som du sedan kan använda ”då du har alkohol i blodet”.
  • Håll antalet glas till ett minimum. 1-2 glas är ok men sluta om du känner dig berusad. Inte så mycket för själva amningen utan ditt allmänna tillstånd.
  • Amma innan du dricker.
  • Vänta ett tag med att amma om du druckit (om det går). En vanlig drink tar ungefär 3 timmar för kroppen att bryta ner.
  • Vet du att du har problem med att sluta dricka när du väl börjat. Då börjar du inte. Punkt!

Vi sammanfattar

Det är alltså inget farligt att amma och dricka lite alkohol. Men håll det ändå måttligt eftersom du fortfarande är förälder och har ett barn att ta hand om.

Det gäller i högsta grad även alla pappor därute!!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *