Bröstpump från Philips - Avent

Vad, Hur & Varför – Allt om Bröstpumpar

Om du sitter och funderar på vad en bröstpump egentligen är, hur du kommer fram till vilken du bör köpa och varför du borde använda en?

Då har du hamnat på rätt ställe. Dels så är den här sajten helt tillägnad bröstpumpar och amning. Det finns mycket material att beta genom, förhoppningsvis sådant som kommer att hjälpa dig.

Men just de här atrikeln ska ge dig svar på frågorna som jag staplade upp här ovan!

Vad är egentligen en Bröstpump?

Olika Bröstpumpar

Bröstpumpen hjälper dig kort och gott att pumpa ut bröstmjölk.

Anledningen till varför kan vara många men pumpen gör det smidigt, behagligt och snabbt.

Genom att använda en bra bröstpump har Du det behagligt vid utpumpning och din bebis mår bra när den sedan dricker av bröstmjölken. Väljer du en dålig pump riskerar Du att stå med ömmande och känsliga bröst, eller i värsta fall mjölkstockning, som riskerar att bli väldigt jobbigt samt smärtsamt vid senare amning.

En sämre pump kan också innebära problem med sugförmågan, vilket kan sluta med att du måste pumpa mycket längre eller inte får ut så mycket mjölk som ni behöver för att hålla er båda nöjda, mätta och glada.

Använder du din pump på jobbet eller i andra publika sammanhang behöver du en bröstpump som inte bara är bekväm och effektiv, utan även tyst och diskret. Det kan, tyvärr, uppfattas som störande och för dig som lite genant och pinsamt om hela lokalen eller ”damrummet” hör när du använder pumpen.

En mindre och diskret pump är skönt att ha om man vill undvika att annonsera för omgivningen vad som är på väg att hända.

Om nu inte det räcker med saker att tänka på så kommer ett par till här:

 • När du köper pumpen bör du också ta med hur lätt den är att rengöra samt använda i beräkningen.
 • Tid är en bristvara när man har spädbarn så att läsa en instruktionsbok från pärm till pärm kan vara svårt att hinna med eller orka göra. En enkel pump gör att du slipper testomgångar, speciellt när du har ett otåligt barn redo för ett mål.
 • Med bristen på tid är även en enkel rengöring att föredra, inte 20 delar som måste diskas och sättas ihop.

Den bästa metoden för att se till att du väljer en bröstpump som möter och klarar av alla dina krav, samt ditt barns, är att läsa recensioner.

I alla fall om du inte har kompisar som hittat rätt, men tänk då på att något som passar till dig inte alltid passar någon annan lika bra.

Vi har satt ihop en jämförelseguide och köpguide samt andra pump- och amningsrelaterade artiklar här. Dessa hoppas vi ska kunna hjälpa dig att leta upp bästa pumpen för just dig och dina behov.

Vi kan nästan ”garantera” att om du använder våra ”tjänster” så kommer du att få hem en produkt som både du och ditt barn kommer att älska och ha stor nytta av.

Mamma myser med sin bebis

Köpgenomgången – Väl investerad tid

Visst är det så att det tar tid att läsa genom specifikationslistor och recensioner. Du ska tålmodigt jämföra olika produkters för- respektive nackdelar. Det är säkert lite mycket att ta in när du ser hur många pumpar det finns att köpa och hur många olika recensioner samt tester det finns online.

Men innan du ger upp och snabbt beger dig till närmsta affär och där köper första bästa pump, ber vi dig att tänka igenom varför det kan vara värt att lägga lite tid innan köpet.

Det är detta det handlar om:

 • Bekvämlighet: Du kan pumpa vart du än är.
 • Räddare i nöden: Pumpa var som helst och så fort brösten börjar hårdna.
 • Hälsa: Säkrar att du kan ge barnet mjölk även om det skulle vara tillfälliga problem med amningen.
 • Anknytning: Inkludera pappan eller andra familjemedlemmar i matningen och ge dem en chans att skapa starkare band.
 • Avslappning: Få mer sömn när någon annan istället kan mata barnet.

Som du ser kan detta vara ett utav de viktigare hjälpmedlen du köper som förälder.

Därför – ta dig tid och se till att investera tid till att hitta bästa möjliga alternativ. Se till att göra rätt köp från början så att du slipper returnera pumpen och börja om från början.

VAD DU SKA LETA EFTER OCH TÄNKA PÅ

Olika Elektriska Bröstpumpar

Det första och kanske största beslutet du måste ta när det är dags för en bröstpump är om du vill ha en manuell, elektrisk eller batteridriven pump.

 • Manuella pumpar är de billigaste och många gånger även den mest tysta men kräver samtidigt självklart mer jobb från din sida.
 • Elektriska och batteridrivna pumpar upplevs som mer bekväma samt enklare att använda.

De flesta väljer idag en elektrisk pump men det finns omständigheter då en manuell pump är bästa alternativet.

Annat att tänka genom är om du vill ha enkel- eller dubbelpump. Vad som menas med det är helt enkelt om du vill pumpa ett bröst i taget eller båda samtidigt. Vissa kvinnor upptäcker att om du pumpar på det ena bröstet kan det andra börja läcka. Detta problem löses enkelt genom att direkt köpa en dubbelpump.

Kvaliteten och prisnivån kommer naturligtvis att spela en stor roll i köpbeslutet. Det finns mer sjukhusliknande tillbehör på marknaden med en hög prislapp som vanligtvis används av mammor som har stora problem att amma sitt barn.

Om du behöver mata en för tidigt född bebis eller om du har problem att få igång produktionen – pga oregelbunden amning eller sviktande hälsa – välj då en bröstpump av hög kvalitet.

Har du tur och ditt barn äter utan större problem, eller att din budget är tajt så är det inga problem. Det finns gott om ”enklare” pumpar som är riktigt bra utan att vara i sjukhuskvalitet. Utgå inte alltid från att dyrast automatiskt är bäst!

Bestäm vad du max kan tänka dig att lägga och titta sedan efter bröstpumpar innanför eller knappt över den summan. Titta efter i flera affärer och uteslut inte en dyrare bara pga av priset, den kan finnas till lägre pris i andra butiker.

Här är ett par saker du bör tänka på när du läser på om olika pumpars specifikationer:

 • Bärbarhet
 • Lätt att rengöra
 • Användarvänlig
 • Storlek
 • Ljudnivå
 • Hållbarhet
 • Sugförmåga
 • Skonsamhet

Nu har du förhoppningsvis fått lite mer info och tips på vad du ska titta efter när du jämför bröstpumpar.

Rådet är nu att fortsätta läsa genom våra sidor här för att komma fram till vilken pump som passar dig bäst.

Har du förslag eller om du sett något vi missat så är du välkommen att ta kontakt med oss, annars så önskar vi dig lycka till!