Tatuering

Är det säkert att tatuera sig när man ammar?

Att tatuera sig är väldigt populärt i dagens samhälle och fler blir hela tiden intresserade. Att få barn kan många gånger vara en stor anledning till att skaffa sig en tatuering, i bebisens ära.

Men frågan många då ställer sig är om det är säkert och ok att tatuera sig när man ammar?

Vi vet att många mödrar söker svar på den frågan och vi ska här försöka svara på den så gott vi kan.

För att göra det enklare för dig själv att bilda en uppfattning så tar vi och går in mer grundläggande i hur en tatuering görs. Samt att vi även tar upp några svar och rekommendationer från läkare och experter.

Hur går det till och vad rekommenderar myndigheterna

TatueringDet finns idag väldigt lite officiell information om tatueringar och amning.

Det är Socialstyrelsen som har hand om tillsynen av branschen. De har en hel del information om hygien och säkerhet, som är värt att läsa. Vi har dock inte hittat någon direkt forskning eller liknande om det skulle kunna finnas några hinder mot att skaffa sig en tatuering under tiden man ammar.

Vi har hittat ett uttalande från American Academy of Pediatrics (AAP) om ämnet som säger som följer (vår översättning):

Tatueringar, piercings och bröstoperationer kommer oftast inte att störa vid amning.

En tatuering görs av en tatuerare med hjälp av en handhållen elektrisk maskin som har en nål och ett rör som nålen rör sig genom. Nålen hämtar färg från röret som sedan förs in i huden. För att kunna göra mönstret och få det att sitta permanent förs bläcket in i lite djupare i huden, i det som kallas epidermis. Det yttersta hudlagret, som naturligt byts ut regelbundet, kallas dermis. Nålen rör sig väldigt fort och punkterar huden många gånger per minut. Ungefär tre millimeter ner i huden är det korrekta djupet som tatueringen ska sitta på.

Man kan förenklat säga att en tatuering är ett sår som man färgar och gör ett mönster av.

I och med att det är ett sår vi pratar om så är det väldigt viktigt med att sköta allt korrekt och ordentligt. Att tatuera sig är idag är relativt säkert och hygien samt steriliteten har blivit väldigt bra hos alla seriösa tatuerare. Men det har kommit forskning som säger att en stor färgglad tatuering innebär en lite högre risk än en mindre svart sådan.

Här i Sverige har Läkemedelsverket hand om säkerheten och föreskrifterna angående tatueringsfärgerna. Det finns numera höga krav på att färgerna har innehåll som överensstämmer med reglerna samt att de färger som används finns registrerade. Rent generellt är det så att molekylerna i olika färger är så pass stora att risken att den till exempel skulle kunna nå bröstmjölken är nästan obefintlig.

Det finns heller inga bevis på att tatueringar eller bläckfärger skulle ha någon effekt på varken amningen som själva kvaliteten på bröstmjölken.

I värsta fall – vad kan man drabbas av?

Det man riskerar att drabbas av är dels lokala infektioner eller blodburna smittor.

  • Lokala infektioner: Är sådana som inträffar efter att tatueringen är gjord. T ex att du inte följer de råd som ges om hur du ska sköta det tatuerade området. Dåligt rengjord tatuering kan vara en orsak eller att du har kliat dig eller rivit hål och på så sätt låtit bakterier ta sig in till det utsatta området.
  • Blodburen smitta: När det gäller dessa så beror de i så fall på att de hygienråd och föreskrifter som föreligger en tatuering inte följts. T ex har tatueringsmaskinen inte rengjorts ordentligt eller att någon annan av de produkter som används har varit i kontakt med någon tidigare smitta och inte desinfekterats ordentligt. Dessa smittor kan t ex vara Hepatit B och C eller HIV.

    Känner du dig osäker kan du prata mer med ditt lokala vårdcentral.

Tatuerad tjejDet är dock numera ovanligt med allvarliga sjukdomar men man bör ändå vara medveten om riskerna.

För att på bästa möjliga sätt försäkra dig om att inte riskera drabbas av någon komplikation så gäller det att kolla upp studion och tatueraren innan. Fråga hur de jobbar med hygien. Alla instrument ska vara steriliserade, det ska användas engångsnålar samt engångshandskar. Bläck och bläckhållare ska vara väl rengjort.

Alla saker är viktiga för att inte kontamination ska riskeras.

Om du är gravid eller ammar, vilket är troligt eftersom du läser det här, berätta det för tatueraren innan så att han eller hon kan förbereda sig på det.

Så hur ska du nu göra?!

Angående risker så finns det studier som visar att det är högre risk att gå till tandläkaren och där få en infektion än hos tatueraren.

Men risker finns trots allt alltid;

Så är du gravid och vill tatuera dig så går det bra – men tänk ändå efter innan.

Skulle något hända så riskerar du inte bara din hälsa utan även din bebis. Barnet är helt beroende av dig och att vänta kan vara den smarta vägen. Vi och många läkare rekommenderar dig att vänta tills efter du slutat amma. Då har ditt barn slutat vara beroende av dig, i.a.f matmässigt, och din kropp har återhämtat sig efter förlossningen.

Men med det sagt så är det ändå ditt val. Går allt bra så är det absolut inga risker med att tatuera sig när man är gravid eller ammar.

Bilder från marvelousRoland och  M Glasgow