Bästa bröstvårtskrämen 2021 – Ömma och såriga bröstvårtor

Denna artikel innehåller annonslänkar

I denna guide hjälper vi dig att hitta den bästa bröstvårtskrämen som hjälper dig att skydda och behandla torra, såriga och ömma bröstvårtor.

Från fuktgivande krämer till näringsrika salvor – vi har samlat ihop våra favoriter så du kan känna dig så bekväm som du gjorde före du började amma.

Här är en snabbgenomgång av våra favoriter:

ProduktBäst FörVårt Betyg
1. Medela Purelan 100Naturlig4.5 out of 5 stars
2. GAIA Nipple CreamEkologiskt medvetna4 out of 5 stars
3. Lansinoh HPA LanolinFör Pumpning4 out of 5 stars
4. Multi-Mam - Nipple BalmFörebyggande3.8 out of 5 stars
5. Philips -Avent CreamAloe Vera fanet3.5 out of 5 stars

Där har du våra favoriter bland krämer för såriga bröstvårtor. Om du vill läsa lite mer om vad vi tycker om de olika specifika krämerna så hoppar du bara dit genom att klicka på länken här nedan i innehållsförteckningen.

I innehållsförteckningen kan du också på ett enkelt sätt ta dig dit du vill utan att behöva läsa genom hela artikeln.

Vad gör och hjälper en bröstvårtskräm mot?

Eftersom du kommit så långt att du läser den här artikeln så har du antingen redan haft smärta från amning. Eller så har du hört några skräckhistorier från andra mammor.

En bra bröstvårtssalva kan stoppa, eller förhindra, torra, såriga och ibland blödande bröstvårtor som orsakas av amning.

Krämen behöver du kanske bara använda en vecka eller två, eftersom dina bröstvårtor börjar anpassa sig till amningen.

Det finns ingen anledning att försöka leva upp till starka modern idealet (som egentligen heller inte finns) om du har ont, gör det som är bäst för dig och din bebis.

Skulle du ha huvudvärk så skulle du säkert ta en huvudvärkstablett. Det finns ingen anledning att jobba igenom smärta som kan lindras.

Kan inte bröstvårtskrämen vara skadlig för min bebis?

Det har tidigare förekommit märken av bröstvårtskrämer som har haft mindre bra innehåll och ingredienser. Men som med allt annat så går utvecklingen framåt och idag finns det en uppsjö av säkra, läkarundersökta alternativ där ute.

Du vill undvika petroleumbaserade krämer eller alkoholbaserade krämer. Alkohol är ett desinfektionsmedel som tenderar att torka ut huden. Vilket självklart är något du vill undvika om din hud är sårig. Att orsaka mer torrhet är att lägga mer bränsle på elden.

Du bör också ägna stor uppmärksamhet åt både de aktiva och som inaktiva ingredienser i krämen.

Om du läser ingridienslistan och allt låter som om det namngavs i ett laboratorium. Då kanske det är läge att skippa just den salvan, även om det inte behöver vara något farligt. Vi gillar att välja helt naturliga produkter, särskilt när det gäller något som ditt barn kommer att ha i munnen.

Du kommer också vilja hålla utkik efter eventuella allergener. Om du är allergisk mot något, bör du självklart undvika det, både för din skull men även för barnet om det skulle ha latenta allergier.

Många kvinnor får till exempel stor hjälp och lindring från en lanolin baserad bröstvårtkräm. Vissa kvinnor och barn är dock allergiska mot lanolin, så undvik i så fall.

Var särskilt försiktig med krämer som ger en domnande effekt. Det kan självklart vara frestande att få glömma bort en ömmanade bröstvårta. Men den typen av bröstkräm ger ingen läkande effekt utan döljer bara smärtan en liten stund. Detta är inget som du vill att din bebis ska få in i sin mun.

Hur väljer du rätt kräm för dina bröstvårtor?

Du kanske tänker att det bara är en kräm för dina bröstvårtor. Hur många val kan det finnas och vad spelar det för roll, eller hur?

Fel. Bröstvårtskräm är stor verksamhet. Många många miljoner barn föds varje år i världen. Det betyder att det finns en hel del med ömma bröstvårtor där ute. Företagen har svarat på kvinnors behov och som ett resultat finns ett brett urval med krämer att välja mellan.

Att plocka ut den bröstvårtkräm som är bäst för dig hänger på en rad av olika faktorer som t ex, pris, produktens lukt, vilka ingredienser du inte har några problem att använda och om den måste tvättas/torkas bort innan din bebis kan amma.

Priset – Naturligtvis en faktor

Priset varierar en del beroende på hur high-end du vill gå men en bra kvalitetskräm kan du hitta för under 100 kr. Men du ska inte bara gå efter pris.

De flesta produkterna på markanden är prisvärda och en tub kan vara mer än tillräckligt och räcka väldigt länge. Du bör därför välja en som uppfyller alla de kriterier du bestämt dig för. Oavsett om det är naturliga ingredienser du söker eller ett sort som inte behöver tvättas innan ditt barn äter.

Doft – Doftfri eller tillsatt doft

En del bröstvårtskrämer är doftfria medan andra har någon tillsatt doft. Vi tenderar att välja de doftfria eftersom det oftast innebär mindre antal ingredienser.

Det här är inte parfym – det är en kräm där fokus ska vara på att minska smärtan och obehaget.

Plus faktumet att barn kan vara väl kinkiga när det gäller amning – du vill inte använda något som kan få dem att börja trilskas.

Hur Du ska använda bröstvårtskrämen

Bröstvårtkrämen ska användas strax efter att ditt barn är färdigmatat. Det ger krämen tid att ta hand om ömheten och förbereda dina bröst för nästa ”utfodring”.

När det sedan är dags för matning igen behöver många krämer inte tvättas bort.

Om du nu skulle vara extra försiktig och absolut inte vill att din baby ska få något annat än din mjölk i munnen kan du tvätta av dina bröstvårtor med lite vatten och en mjuk tvättlapp innan. Men i många fall är detta alltså inte nödvändigt.

Det är som sagt förståeligt att vilja tvätta bort den, men det är faktiskt lite kontraproduktivt. Bröstvårdskrämen tar du på för ”lugna” dina bröstvårtorna från belastningen som amningen ger. Att tvätta dem kan gör bara saken värre.

Vår rekommendation är att du ska köpa en kräm som du inte behöver tvätta bort innan matdags. Det gör att du slipper ytterligare ett moment att hålla koll på. Du har saker att göra så det räcker och blir över sen innan.

Att applicera krämen

När du ska smörja på bröstvårtskrämen så behöver du bara ta en liten liten klick. Du vill inte göra din bröstvårta till en halkig rutschkana som din bebis inte kommer kunna få något bra tag om.

Det kan förstås vara lockande att verkligen smörja in hela området ordentligt, och så rikligt med kräm på det, för att hitta bästa möjliga lindring. Men försöka ta lagom med kräm och fokusera på något annat medan du smörjer in.

Inom kort kommer du får lite lindring!

Bästa Bröstvårtskrämer – Våra Recensioner

Nu när du vet vad en bröstkräm är och vad den är bra för så kommer här våra 5 favoriter bland de bästa bröstkrämerna 2018:

Medela Purelan Bröstvårtskräm

Medela Purelan 100 Kräm för Bröstvårtor

Bästa naturliga bröstvårtskrämen

Du är ett fan av att använda naturliga ingredienser, eftersom du vet att de är bättre för dig (och barnet) än alla de konstgjorda alternativen där ute. Det finns gott om val av naturliga bröstvårtskrämer på markanden men du behöver inte leta längre än så här.

Denna produkt innehåller bara naturliga ingredienser, 100% lanolin (ullvax). Och behöver inte tas bort innan du ammar. Den är dessutom hypoallergen, vilket innebär att den sannolikt inte orsakar någon allergisk reaktion.

Vad den gör är att återställa kroppens naturliga lipidnivåer. Dessa nivåer kan påverkas av frekvent amning och är en anledningen till problem med känsliga vårtor.

Medela går smidigt att ta på och stör inte dina ömma bröstvårtor nämnvärt. Den är inte lika tjock som några andra märken utan är av en tunnare konsistens som du inte behöver gnida in alltför mycket. Efter att du tagit på den så är det inte speciellt svårt att tvätta av från händerna, skillnad mot en del andra märken.

Vi Gillar

 • Den kan också användas på din bebis torra hud. Och dina läppar samt på näsan.
 • Prisvärd, nästan dubbelt så mycket innehåll för samma pris som andra krämer.

Mindre Bra

 • Du och din bebis kan reagera (känna av) lite på dess lukt.
 • Kan lämna oljiga spår på kläder.

GAIA Nipple balm bröstvårtskräm

GAIA Nipple balm

Bästa ekologiska bröstvårtssalvan

För dig som vill hålla det eko så är detta bröstvårtskrämen för dig. Ger en bra skyddande och lindrande känsla.

GAIA Nipplebalm är ett väldigt vårdande balsam som innehåller bland annat certifierat ekologiska* ingredienser av bivax, avokadoolja, morotsolja samt solrosolja. Passar extra känslig hud och är eksem vänlig.

Tack vare att krämen är så naturlig så behöver den inte tas bort före amning.

Många väljer även att smörja torra hälar eller trasiga nagelband.

Vi Gillar

 • Helt fri från artificiella färg- och doft ämnen, parabener, sulfater, SLS och PEG.
 • Många certifierat ekologiska ingredienser (*Australian Certified Organic)

Mindre Bra

 • Tjock salva som ibland kan vara lite svår att applicera.

Lansinoh HPA Lanolin Bröstvårtskräm

Lansinoh HPA Lanolin Bröstvårtskräm

Bästa Bröstvårtskrämen för utpumpning

När du pumpar istället för att amma så behöver du inte oroa dig lika mycket över vad som är bra eller dåligt för ditt barn. Du kan istället koncentrera dig mer på vad som är bäst för dina bröstvårtor.

Är den mest använda bröstvårtskrämen. Denna kräm är säker för både barnet och mamman. Den är helt naturlig och innehåller endast en ingrediens, 100 procent ren lanolin som kommer från fårens ull.

Vid användning så känner man genast av en effekt och den hjälper verkligen till att läka såriga bröstvårtor.

Lansinoh bröstvårtskräm är allergivänlig och helt fri från konserveringsmedel. Den behöver inte tas bort innan du ammar ditt barn. Konsistensen är som en tjock lotion eller gel men ändå inte lika fast/tjock som en del andra krämer.

Du behöver väldigt lite varje gång du använder den och en tub bör ta dig igenom två till tre månader av amning.

Vi Gillar

 • Tilltalande pris.
 • Kan också användas till torra, spruckna läppar.
 • Doftfri.

Mindre Bra

 • Lite tjock, klibbig konsistens som kan vara svår att smörja på.
 • Tuben är lite tjock och det gör det lite svårt att få ut det sista.

Multi-Mam Balm Bröstvårtssalva

Multi-Mam Balm

Bästa bröstvårtskrämen i förebyggande syfte

Du vill ha en bröstvårtssalva som är förebyggande men samtidigt lindrar vid besvären uppstår. Dessutom utan några onaturliga ingredienser.

Multi-Mam Balm innehåller vegetabiliska oljor, från Solros och Sheasmör samt renat bivax. Dessutom innehåller den en essentiell fettsyra som utvinns ur olivolja. Salvan skyddar bröstvårtan från uttorkning och motverkar sprickor.

Du behöver inte torka bort den innan amning då den är helt ofarlig för barnet. Men försöka att inte ta på den precis innan amning då den försvårar för bebisen att få ett bra tag om bröstvårtan.

 • Använd den tillsammans med Multi-Mams kompresser för en snabbare och bättre lindring. Ger en bra effekt både för lindring men också för läkningen om de används tillsammans.

Vi Gillar

 • Bra för dig som inte kan eller vill använda Lanolin.
 • Enkel att applicera och tas upp bra av huden.
 • Neutral smak och doft.

Mindre Bra

 • Bör användas med krompresserna för mer läkande effekt.
 • Används högst 2 gånger om dagen enligt bruksanvisning.

Philips Avent Bröstvårtskräm

Philips Avent Bröstvårtskräm

Bästa bröstvårtskrämen med aloe Vera

Du gillar naturliga ingredienser och använder ofta aloe vera i andra produkter som du använder. Här är en bröstvårtskräm som också innehåller aloe vera.

Phillips AVENT bröstvårtskräm är en av de billigaste och mest effektiva krämerna, om vi pratar valuta för pengarna. Den innehåller förutom det ”vanliga” (lanolin) även kokosnötsolja och aloe vera.

Innehåller inga kemikalier och du behöver inte torka bort den innan matning. Den har väldigt bra fuktgivande effekter och gör helt enkelt det den ska. Hypoallergen, så om du inte reagerar på laniolin så är det inga problem.

Den ska vara luktfri & parfymfri men en viss lukt känns ändå av och det kan vara för mycket för vissa människor.

Vi Gillar

 • Innehåller kokosolja och aloe vera, båda naturliga ingredienser, för att ge fukt åt huden och mjuka bröstvårtor.
 • Bra konsistens som är enkel att smörja på.
 • Behöver inte tvättas av före amning.

Mindre Bra

 • Du och din bebis kan ha svårt med dess doft.
 • Kan lämna fettfläckar på bh och kläder.

För dig med stora besvär

För dig som har väldigt stora problem med såriga bröstvårtor och bara söker bästa möjliga smärtlindring så är en kräm som har en bedövande och smärtlindrande effekt bäst.

Fungerar bra som lindring men inget vi rekommenderar att du ammar med. Testa till exempel:

Xylocain Salva 5%

Läs alltid bipacksedeln innan användning.

Vi sammanfattar

Problem med såriga och känsliga bröstvårtor vid amning är väldigt vanligt. Känn dig absolut inte ensam med att ha det besväret – nästan alla drabbas.

Här har vi plockat ut några av de bästa alternativen som du kan använda för att lindra och hantera dina besvär. Vill du ge ditt barn mat genom amning så är en bra amningskräm ett steg i rätt riktning för att nå det.

Vår absoluta favorit är Medela Purelan Bröstvårtskräm och den är enligt oss ett säkert och bra köp.

Hoppas att denna lista var till hjälp och att du hittar den en produkt som passar dig.

Lämna en kommentar