Fryst bröstmjölk

Hur förvarar man bäst utpumpad bröstmjölk?

Mammor som inte kan amma sin baby regelbundet rekommenderas att pumpa ut mjölk så att barnet kan få i sig den viktiga näringen i alla fall. Har du riklig bröstmjölksproduktion få du kanske rådet att pumpa och på så sätt undvika att få spända och hårda bröst.

Men vad gör Du av all den bröstmjölk du nu sitter på? Det är det som vi ska hjälpa dig med här. Du får råd och tips så att du kan ta tillvara på allt på bästa möjliga sätt.

Tänk dock på detta: Pumpar du ut mjölk och ger barnet den mjölken med hjälp av nappflaska bör du vara försiktig och uppmärksam så att barnet inte vänjer sig vid fel teknik, det är lätt hänt när man skiftar ofta mellan bröst och flaska.

Spara och Frys in din Bröstmjölk

Kyl och FrysskåpLäkarna ger ofta rådet att börja pumpa ut bröstmjölk ungefär 4 veckor efter födseln. Det brukar vara den tid då produktionen har kommit igång ordentligt och även stabiliserat sig. Har du en bra och stabil mjölkproduktion kan du även börja pumpa ut innan den första månaden gått.

Att ha möjligheten att pumpa och kunna göra det är utmärkt att göra eftersom du kan spara och förvara bröstmjölken under långa perioder i din frys. Perfekt för att kunna använda vid olika tillfällen.

Faktum är att det rekommenderas att spara lite mjölk. Det kan komma väl till pass när mjölkproduktionen t ex plötsligt skulle börja krångla.

Det är även ett perfekt sätt för barnets pappa att kunna mata under de härliga första månaderna.

Så här går du tillväga

För att göra allt på bästa möjliga sätt gällande förberedelse, infrysning och förvaring av bröstmjölken så har vi här gjort en steg för steg visning av de olika steg som du bör göra och ta för att säkerställa en hygienisk hantering.

Följ detta så blir resultatet perfekt!

   • Se till att tvätta dina händer ordentligt innan du börjar pumpa ut eller hantera mjölken.
   • Behållarna du valt att förvara mjölken i ska vara diskade och sterila, koka dem gärna innan.
   • Använd t ex en islåda för att frysa in mjölken i. Blir perfekta kuber att använda senare. Det finns även speciella fryspåsar för just bröstmjölk.
   • Placera mjölken längst bak i frysen, inte i dörren.
   • Var noga med att datummärka varje behållare för att kunna hålla koll på hur gammal den är. Har du men fryst mjölk till mammagruppen eller liknande kan det vara smart att även namnge behållaren.
   • Blanda inte kall eller frusen mjölk med nyss utpumpad. Mjölk från samma dag kan blandas men ska då göra det i kallt tillstånd.

För att vara på den säkra sidan tar vi det igen:

Hygien är A och O

Var väldigt noga där för att undvika bakterier.

Hur länge kan du Spara Bröstmjölken?

Enligt Livsmedelsverket (Slv) och andra trovärdiga källor gäller dessa rekommendationer för hur och var man kan förvara sin bröstmjölk:

   • Mjölk som ska användas samma dag klarar – 6 timmar i rumstemperatur. Dock är det bäst att använda kylskåpet.
   • 3 dygn klarar sig mjölk i kylskåpet, sedan är det dags att göra sig av med den.
   • Ska mjölken frysas bör den stå högst 1 dygn i kylskåpet innan den fryses in.
   • Har du bara ett frysfack i kylskåpet – 2 till 4 veckor klarar sig mjölken där.
   • 6 månader eller längre i en bra frys

Bröstmjölk på upptiningNär du ska tina den frysta mjölken gör du det bäst genom att använda kallt eller varmt vatten. Du bör inte värma den i mikron (riskerar att förstöra viktiga ämnen samt bli alltför het) utan använda dig av varmt vatten. Den tinade mjölken håller sig för användning i 3 dygn, om den förvaras i kylskåp.

Uppvärmd mjölk som inte använts ska du alltid kasta.

 • Ett litet tips är att förvara mjölken längst eller nästan längst in i frysen. Anledningen är att där är temperaturen mest stabil och konstant. Att förvara bröstmjölken längre än rekommenderat är ok men det kan innebära att vissa fetter och andra viktiga ämnen försvinner och kvaliteten blir sämre.

Bonustips och en möjlighet att dryga ut kassan

Har du gott om mjölk och ditt barn får mer än nog så kan du sälja överskottsmjölken.

Den kan istället göra nytta för något annat barn med speciella behov eller dåliga förutsättningar. Fråga på din BVC om de vet vart du kan vända dig.

Det finns dock vissa villkor. Du kan bara sälja mjölk under de tre första månaderna. Du kan inte ha såriga bröstvårtor eller röka och din mjölk och du kommer att testas noga innan du får klartecken.

Där har du nu fått lite mer ingående info om hur du bäst tar hand om och förvarar utpumpad mjölk!

Foton av www.homejobsbymom.com Rachel M Coleman