Hur påverkas brösten av amning?

Att brösten börjar hänga lite eller tappa formen är en naturlig utveckling som kommer med åldern. Detta är också en utav flera bieffekter som kvinnor, och män i viss mån, fruktar eller oroar sig över efter att amningen av barnen avslutats.

Men är det amningen som gör att brösten börjar hänga?

Att brösten förlorar formen (hängbröst) anses inte attraktivt eller något som man ska behöva se hända. Detta är samhällets bild och tyvärr en bild som många anser vara norm.

I den här artikeln tänkte vi gå till botten med amningens påverkan på brösten.

Får man Hängbröst efter att ha Ammat?

bebis som ammarSvaret är Nej. Att brösten börjar hänga (sagga) efter avslutad amning är inte en effekt av själv amningen utan mer av graviditeten.

När en kvinna blir gravid så kommer hon att uppleva en rad med kroppsliga förändringar, både hormonella och fysiska.

Framför allt kommer brösten att bli naturligt större under graviditetens gång. Detta gör i sin tur att bindväven och huden runt barmen stretchas och sträcks ut. Detta sker för att göra plats för bröstmjölken. Men oavsett om hon ammar eller ej så kommer modersmjölken till slut att sina och ta slut, eller mer korrekt sluta att produceras. Detta får i sin tur brösten att sjunka ihop och huden som tidigare var elastisk och kunde dra ihop sig får svårare att hålla allt på samma plats som innan.

Efter graviditet och amningen är avslutad så kan det ta månader och ibland över ett år innan brösten har ”återhämtat” sig och du vet mer hur slutresultatet kommer att bli. Så ta det lugnt och stressa inte onödigt mycket om du ser något som du inte gillar.

Som så mycket annat är detta dock högst individuellt. Vissa kommer att uppleva en stor förändring medan andra kommer att uppleva och se minimala förändringar. Det är människans natur – vi är alla olika.

Den medicinska termen för det är ptosis.

Här är en film på engelska som förklarar det hela på ett mer överskådligt sätt.

Kan man göra något för att undvika hängande bröst?

Så länge det inte finns något ”botemedel” mot att bli gammal så är det också svårt att på något sätt att förebygga naturen och bröstens form genom livet. Det är en naturlig del som gäller alla. Dock drabbas vissa mer än andra, precis som med många olika saker här i livet.

Faktorer som påverkar är bland andra:

  • Ålder – med åldern förlorar huden en viss elasticitet
  • Tunn hud
  • Stora & tyngre bröst
  • Ojämn vikt – stora viktuppgångar samt viktminskningar
  • Graviditet
  • Rökning
  • Hudsjukdomar
  • Gener

Som synes en mängd olika faktorer. Några som man kan påverka och andra som är svårare eller omöjliga att påverka.

Det man kan göra är att försöka leva hälsosamt. Att försöka leva hälsosamt är en bra metod mot många olika åkommor. När det gäller att använda BH finns det olika teorier som både är för och emot. Gör det som är mest bekvämt för dig men om du använder bh så se till att använda en som passar just dig, din kropp och dina bröst. Prova gärna i en butik med kunnig personal.

Träning kan även hjälpa men det beror också på hur stor din byst är. Är det mycket fett (stora bröst) är träning mindre effektivt då bröstmuskeln sitter under och bakom. Men har du mindre kan träning göra en större och mer tydlig skillnad. Men oavsett så är träning alltid att rekommendera!

Finns det sätt att återfå sin gamla bröstform?

bröst är konstOm du är en utav de många som har börjat få mer hängande bröst eller haft det en tid. Och verkligen vill göra något åt det, så finns det hjälp att få.

Den mest effektiva metoden är via kirurgisk hjälp. Du kan även göra saker hemma som vi gick in på lite lätt här ovan men det är svårt att få bra eller perfekt resultat om man nu är ute efter det.

Men tänk ändå på att vi alla är olika. Det finns bröst i alla olika sorters former och storlekar, och inget är rätt eller fel! Vi är människor och vi ser alla olika ut. Men samhället tenderar tyvärr att lyfta fram ett ideal som inte är speciellt nåbart för de flesta kvinnor.

Bröstlyft, Bröstförstoring eller Bröstförminskning

Operera brösten är den snabbaste metoden för att återfå eller förändra sitt utseende.

Beroende på hur dina bröst ser ut idag och hur du vill att de helst ska se ut efteråt så finns det olika sorters bröstoperationer att ta till.

Bröstlyft
Om du är nöjd med storleken på dina bröst men tycker att de blivit slappa och hängiga, till exempel efter amning, kan det vara lämpligt med ett bröstlyft. Då ändras bröstvårtans placering och överflödig hud tas bort.

Bröstförminskning
Stora och hängiga bröst kan ge smärtor och värk i kroppen som måste bära upp tyngden. De kan även vara i vägen på flera sätt i vardagen. Brösten minskas i storlek genom att man avlägsnar bröstkörtelvävnad, fett och skinn. Man flyttar även upp Bröstvårtan samt att överflödig hud tas bort. Man kan säga att man gör ett bröstlyft samtidigt som bröstförminskningen.

Bröstförstoring
Om brösten känns för små eller om de blivit slappa efter en graviditet eller snabb viktnedgång. Då kan man välja att göra en bröstförstoring med silikonimplantat. Det är faktiskt den vanligaste plastikkirurgiska operationen både i Sverige och i andra stora delar av världen. Man kan även åtgärda bröst med olika storlek med denna operationsmetod.

Själva bröstoperationen kommer dock att kosta pengar. Det är viktigt att verkligen tänka genom detta och komma fram till att det är värt det de pengar som det kostar. Det är oftast heller inget som täcks av någon försäkring så du måste själv stå för hela kalaset. Ofta får du också räkna med en viss rehabiliteringstid som måste passa in i schemat som mamma och anställd.

Se även till att verkligen sätta dig in i risker och att slutresultatet kanske inte är exakt det som du drömt om. Alla operationer innebär en risk och att ha för högt ställda förväntningar kan också påverka ens känsla av nöjdhet efteråt.

Sammanfattning

Vi har alltså lärt oss att amning inte automatiskt ger hängbröst, utan det är i själva verket graviditet och ålder som är den bidragande orsaken. Tillsammans med andra faktorer.

Det du kan göra för att undvika det är att leva hälsosamt och ta hand om din kropp.

Har du efter att ha blivit mamma fått en byst som du inte är nöjd med så kan man på kirurgisk väg lyfta eller förstora brösten.

Men tänk ändå på att vi alla är olika och du är vacker som du är!

Foton av malmesjo , bilbord99 & deege@fermentarium.com