Medela Bröstpump

Hur veta när man ska börja pumpa ut mjölk?

Spädbarn mår bra av bröstmjölk, det vet vi. Men det är inte alltid tiden eller möjligheten finns att amma. Då är det bra att ha pumpat ut mjölk sedan tidigare men när kan man och ska man göra detta egentligen?

Att veta när det är dags att börja eller hur man bäst gör det är frågor många mammor, speciellt då förstagångsföräldrar, ställer sig. Här ska vi försöka ge några svar och råd på vägen.

Amning och Bröstmjölk är bra för spädbarn

Världshälso organisationen (WHO), Livsmedelsverket (SLV) och Svenska Socialstyrelsen (SOS) är alla eniga om att bröstmjölk är bäst för bebisar, speciellt under barnets första sex månader. Detta eftersom att amning och bröstmjölk ger barnet en rad hälsorelaterade fördelar och antikroppar, som även kan gälla för mödrar.

Bröstmatade spädbarn har även en lägre risk för att drabbas av infektionssjukdomar såsom gastrointestinala och respiratoriska infektioner.

Att amma sitt barn ger också närhet och det är viktigt under den första tiden. Dock så är många mödrar inte tillgängliga för kontinuerlig amning dagarna igenom, av olika skäl och anledningar. Dessa kan och bör då istället använda sig av en bröstpump.

Är det bara att börja använda bröstpump när man vill?

Dubbel BröstpumpAmning i all ära men det fungerar inte alltid och det kan bero på en mängd olika saker.

Beslutet att börja pumpa ut bröstmjölk kan också det bero på olika saker, t ex råd från din doktor eller sköterska. Det kan dock vara så att för tidigt födda bebisar eller sådan med speciella behov inte får eller kan bli bröstmatade. I sådana fall bör du starta att pumpa så snart som möjligt är.

Normalt så kommer du att bli rådd till att du kan börja använda en pump om din produktion är igång och etablerad. Detta brukar ske ungefär en månad efter födseln.

Skulle du starta tidigare finns risken att ditt barn får problem med att känna igen napp från bröstvårta och det kan ställa till det för det lilla livet.

Du kan dock ändå använda pumpen även om du inte kommer att flaskmata barnet direkt. Detta då det går alldeles utmärkt att förvara bröstmjölken i frysen för senare bruk.

Arbetande mödrar som är på väg tillbaka till arbetet efter mammaledigheten rekommenderas att börja pumpa ut mjölk ett par veckor innan startdatum. Vänta inte till dagen du går tillbaka till jobbet. Notera också att det inte är alla mammor som kan producera bra eller tillräckligt med bröstmjölk direkt när de börjar använda en bröstpump. För en del kan det krävas mycket träning innan det fungerar att få ut mjölk utan hjälpen av bebisen.

Likadant kan det vara för barnet, en del tar tid på sig att lära sig använda en flaska och hur den fungerar.

  • Att använda en bra pump ger inte bara fördelen att kunna fylla en nappflaska – det hjälper även till att hålla igång mjölkproduktionen.

Via vår guide Bästa manuella bröstpump har vi gjort det enkelt att välja rätt manuell bröstpump. Undrar du vilken typ av bröstpump du ska välja (elektrisk, dubbel eller manuell) så läs även vår Stora jämförelseguide.

Lugn härlig MorgonAtt tänka på när det är dags att pumpa

När det är dags att pumpa brösten så är det bar om du planerat så att du har tid och lite lugn och ro.

Se till att hitta en så bekväm position som möjligt, allt för att få det absolut bästa flödet. Du kan ge bröstet en snabb liten massage eller en lätt skakning för att få igång tillströmningen. Oroa dig inte om mjölkens kvalitet varierar mellan gångerna. Det är normalt och beror oftast på senaste amningen.

En del kvinnor kan fylla en behållare på bara en omgång medan andra kan behöva flera eller i vissa fall många fler. Det är högst individuellt.

Att använda sin Bröstpump på morgonen ger oftast den största mängden med mjölk, medan sena eftermiddagar eller tidiga kvällar oftast ger minst mängd.

Det är även så att pumpa från båda brösten samtidigt tenderar att ge extra ”utdelning”. Man brukar säga att det ungefär tar runt 5 minuter att pumpa ena bröstet medan det med båda kanske tar upp emot 20 minuter.

Tänk dock på detta:

Både brösten och tillgången på mjölk blir oftast alltid bäst med hjälp av en bebis mun och sugförmåga än med en bröstpump.

Foton av aaron_anderer och  Nanagyei