Mamma ammar bebis

Några vanliga problem vid amning (samt lösningar)

Att amma är, oftast, en mysig och njutbar stund både för dig och ditt barn. Förutom det faktum att bröstmjölk är den absolut bästa maten för spädbarn och att det då ger närhet för både mamma och barn. Så ger det även ett varmt och härligt intryck för utomstående att få se en sådan mamma-barn situation.

Men för att vara ärliga;

amning kan även ibland orsaka smärta, obehag och frustration.

Speciellt under de första dagarna eller veckorna, och då kanske framförallt hos förstföderskor.

Många amningsproblem är vanliga och normala men det finns även dem som kanske behöver mer specifik hjälp och stöd med att lösa. Du kan dock vara helt lugn – de flesta går att ordna till. Du kan bland annat prata med din barnmorska, sjuksköterska eller speciella amningsinriktade instanser. Fråga gärna och försök lära dig innan det är dags att föda, ingen fråga är för dum att ställa.

Här har vi sammanställt några av de vanligaste förekommande problemen och frågorna. Vi ger också svar på frågorna och tips på hur du kan förbättra din situation.

Hoppas att du med hjälp av detta kan åtgärda eller testa dig fram för att få till en bättre amning.

Problem – Kramp och smärta i magen vid amning

Det är helt normalt att få starka och smärtsamma kramper i livmodern under de första dagarna eller veckorna efter födseln.

Smärtan kan liknas vid mensvärk men kan kännas än mer vid amningen. Anledningen till det är att själva amningen hjälper till att få livmodern att dra ihop sig. Det innebär att din mage är på väg tillbaka till sin ”normala” form & storlek. Man kan därför säga att amningen bidrar till att du snabbare kommer tillbaka till ett mer normalt tillstånd efter graviditet och förlossning.

  • Ett tips kan vara att dricka mycket vatten innan och när smärtorna uppstår, det kan lindra obehaget.

Problem – Ömma och känsliga bröstvårtor vid amning

Barn som AmmasDetta är väldigt vanligt och uppstår när barnet tar vårtan i munnen och direkt börjar suga intensivt.

Detta kan efter ett antal sekunder gå över, framför allt om ni har helt korrekt position samt att barnet har rätt tag om vårtan.

Men har din bebis fel grepp om bröstvårtan finns risken att du kommer få stora problem och ett väldigt obehag, för att senare kunna leda till sår.

Har du dessa problem så byt position och se verkligen till att barnet får in inte bara vårtan utan även vårtgården samt så mycket bröst som möjligt är i munnen. Det kan, om du har stora bröst, täppa till barnets näsa så det får svårt att andas men försök då att hålla undan lite just vid näsan.

Går det inte bra så testa igen, istället för att nöja er med en mindre bra position – ni har igen det framöver.

  • Ett tips är att liggamma. För många fungerar detta många gånger bättre än att sitta upp.

Problem – Såriga bröstvårtor pga bitande bebis

En del bebisar kan bitas eller suga väldigt (extremt) hårt när de ammas, speciellt kan det bli extra problem när de första tänderna kommer.

Många gånger beror det på att bebisen inte har rätt tag om bröstvårtan:

  • Se till att hela vårtan och vårtgården kommer med in i munnen.

Du kan även testa att låta barnet tugga på en blöt, kall och naturligtvis ren snuttis eller annan trasa. Gör sedan samma sak när det är dags för det andra bröstet.

Ibland kan barn även bitas på grund av att mjölkflödet är alldeles för högt, det hinner inte med och använder då munnen för att ”minska” på flödet. Om så är fallet testa då att pumpa ut lite mjölk ett par minuter innan det är dags att amma och på så sätt lätta på trycket.

Problem – Ömma bröst på grund av för stor mjölktillgång

Om ni exempelvis använder ersättning eller välling finns risken att dina bröst kommer att bli hårda och ömma pga en övertillgång av mjölk.

Hela eller delar av bröstet kan då bli tungt och orsaka smärta eftersom produktion av mjölk fortsätter men det inte blir tömt i samma utsträckning.

Om så är fallet så testa att ge barnet mat lite oftare eller testa olika ställningar där ni båda är bekväma och får en bättre position. Du kan även testa att pumpa ut mjölk med hjälp av en bröstpump för att på så sätt göra det enklare för ditt barn att få tag om bröstet.

Det kan finnas andra orsaker till smärta och ömhet vid amning och det är inte något du ska ignorera. Har du återkommande problem med bröstvårtorna eller brösten sök då hjälp av läkare eller annan vårdpersonal.

Foto av Christine Rogers